Vijesti iz BiH

Zbog trošarina: Veće cijene autobusnih karata

Zbog usvajanja Zakona o trošarinama na naftu, naftne derivate i lož ulje, kako je već ranije najavljeno, kompanija Centrotrans Eurolines je od 1. ožujka ove godine počela sa primjenom novih cijena na linijama unutar BiH, a koje su uvećane za 5 do 10 posto.

Naime, usvajanjem navedenog Zakona o trošarinama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova itd.) koji bitno utječu na ukupno poslovanje.

Iz Centrotransa su, kako je priopćeno, očekivali da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih zastupnika, poništiti navedenu odluku o uvođenja trošarina.

Također su putem udruženja prijevoznika apelirali na općinske, gradske i županijske vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva subvencioniraju troškove trošarina, ali da nije bilo pozitivnih reakcija.

Stoga je kompletan teret uvođenja dodatnih trošarina i povećanje ostalih troškova pao na teret prijevoznih kompanija koje pružaju usluge prijevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom prometu. Stoga je Uprava Centrotransa donijela odluku o korekciji, odnosno povećanju cijena usluga prijevoza.