01.09.2018.
OSTALE VIJESTI
Započela registracija za Race for the cure
Više od 1500 građana u 25 bosanskohercegovačkih gradova registriralo se danas za utrku/šetnju za ozdravljenje 'Race for the cure' koja će se održati 30 rujna. Sva sredstva skupljena od registracija utrošit će se i ove godine za kupovinu poklon paketića za svaku novooperiranu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

Prošle godine organizatori ovog događaja su tijekom 'Dana zdravlja' izvršili 1560 besplatnih mamografskih pregleda i podijelili 1400 paketića 'prve pomoći'. Na današnjoj registraciji pridružile su se i brojne ličnosti iz javnog života: Mario Drmać, Tomislav Cvitanušić, Ina Hamzić, Vanesa Glođo, Almir Kurt, Fikret Hodžić, Alisa Čajić - Drmać, Senka Kurt, Adnan Hasković, Erna Saljević, Ševala Hodžić, Igor Stojanović, Senka Kurt, Maja Miralem, Emela Burdžović…

Registracija u Mostaru se izvršavala na platou Mepas malla u organizaciji udruge 'Novi pogled'. Ukoliko se želite registrirati, a niste stigli tijekom ove subote, za one koji su s područja Mostara i okoline, registraciju je moguće izvršiti radnim danima u prostorijama udruge 'Novi pogled' (Ljubića 2, prekoputa hotela 'Bristol') u Mostaru u vremenu od 10 do 12 sati.

Građani se mogu registrirati i svake naredne subote u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra i BBI Centra te u Ferhadiji kod Ekonomskog fakulteta. Registraciju možete obaviti i online putem sistema kupikartu.ba. Registracija košta simboličnih 10 KM, za koje građani dobiju majicu i pravo da sudjeluju na ovom jedinstvenom događaju. 11. humanitarna akcija utrka/šetnja za ozdravljenje 'Race for the cure' na kojoj se ove godine očekuje više od 8000 građana će se održati 30.9. ispred Sarajevo City Centra u Sarajevu.

Više o: "Think Pink

- Zajedno smo jedno" Think pink - Zajedno Smo jedno, čini partnerstvo od 22 ženske organizacije. 2005. godine je pokrenut je WHEP - projekat osnaživanja zdravlja žena s ciljem uvođenja novih usluga za žene sa karcinomom dojke stvarajući programe psiho-socijalne podrške za žene sa ovom bolešću. Program gradi liderstvo, stvara nove usluge (poput grupa za podrške, SOS linije, obilazak novooperiranih pacijentica), jača komunikaciju između liječnika i pacijenta, i omogućava partnerstvo između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih ustanova, educira populaciju i radi na unaprijeđenju dijagnostike i tretmana.

Rak dojke je najčesća maligna bolest kod žena i svake godine je preko 1350 novootkrivenih slučajeva, a više od 500 ih umire od ove bolesti u BiH. Osnovne aktivnosti udruženja Think pink su: psihosocijalna potpora ženama koje se susreću sa bolešću, edukacija mladih kao i zdrave populacije, besplatni pregledi za žene u ruralnim djelovima zemlje, paketići prve pomoći za svaku novooperiranu ženu, SOS besplatna linija za pomoć, konferencije i seminari.

Više o 'Race for the Cure' Urka je dio međunarodne mreže utrka/šetnji koje za cilj imaju širenje svijesti o karcinomu dojke i zdravlju žena. Ovo je događaj u kojem sudionici svih uzrasta promoviranjem zdravog života pomažu u osnaživanju žena koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore sa njom. Sarajevo je jedan od 150 gradova u kojima se održava ova utrka, čime doprinisi stvaranju globalne atmosfere zajedništva u borbi protiv bolesti.

Prva 'Race for the cure' u Bosni i Hercegovini održana je 2008. godine, kada je registrirano 2.500 sudionika. Na prošlogodišnjoj utrci je sudjelovalo više od 7500 sudionika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regije.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.