04.09.2018.
ZANIMLJIVOSTI
Zašto se djeca trebaju smijati
Smijeh je veseli zvuk - to je nešto što svi dijelimo i možemo razumjeti, bez obzira na to kojim jezikom govorimo ili iz koje zemlje dolazimo. Istraživači kažu da se djeca dnevno nasmiju oko 200 puta, dok odrasli razvuku usta u smiješak svega 15 do 18 puta.
Smijeh je vrlo važan za normalan mentalni i fizički razvoj djece, ali on pomaže i roditeljima u uspostavljanju emocionalne veze s malenima te poboljšanju komunikacije s njima kroz humor i veselje.

Smijeh je najbolji lijek

Istraživači su otkrili i to da, kada se ljudi smiju, dolazi do aktiviranja tzv. dijela mozga odgovornog za nagradu i užitak, pa dolazi i do izlučivanja "hormona sreće" - serotonina.

Dokazano je da smijeh i kod odraslih i kod djece ima sljedeće učinke:

* Umanjuje stres, opušta mišiće, smanjuje krvni pritisak;
* Pomaže potisnuti krv u srce i pluća čime se automatski potiče energija;
* Potiče dio mozga odgovoran za užitak.

Isto tako, istraživanja su pokazala da je smijeh ključan element dobrog roditeljstva, koji pomaže obiteljima u zabavi i zbližavanju. Osnovni "posao" svakog djeteta jest zabavljati se kroz igru. Igra je obično praćena smijehom, pa uz pomoć igre i smijeha djeca uče o svijetu koji ih okružuje, uče o emocijama, iskazivanju emocija i socijalizaciji s drugima.

Koje su koristi od smijeha

Djeca se smiju u situacijama u kojima doista osjećaju sreću ili u kojima uživaju. Zato kažemo da je dječiji smijeh najiskreniji. No, kod djece je veza između užitka i smijeha dvosmjerna. Ona zbog ugode i sreće doživljavaju smijeh, ali mogu poticanjem smijeha, humora i igre doći do osjećaja sreće i ugode, odnosno obratno.

To je vrlo važan alat u trenucima kada se osjećaju nesretno, uplašeno ili uznemireno. Djeca sama sebe mogu utješiti na način da se počnu igrati i zabavljati te zahvaljujući smijehu dolaze do pozitivnih osjećaja.

Ukoliko uspiju tu vještinu svladati, ona ima vrlo važne pozitivne posljedice na njihovo mentalno zdravlje u djetinjstvu, ali i kasnije.

Smisao za humor i samopouzdanje

Djeca koju vršnjaci smatraju "smiješnima", zabavnima i "luuudima" obično zbog popularnosti imaju veće samopouzdanje i lakše sklapaju prijateljstva. Općenito djeca sa smislom za humor imaju bolje mišljenje o sebi, što obično znači i bolje rezultate u školi i veliku dobrobit u životu općenito.

Što je djeci smiješno?

Djeca se često znaju bezveze glupariti i smijati nasilu. Ono što će ih doista nasmijati je:

- Kratki vicevi poput "kuc, kuc, ko je", "idu dva paradajza cestom" ili "znaš šta je to žuto i ima tri noge";
- Smiješni filmovi (npr. Garfield);
- Grimase;
- Mlađa braća i bebe;
- Nespretnost vršnjaka:

Kako razvijati smisao za humor

* Budite obitelj koja se smije. Pričajte viceve i šale, izvodite grimase i smijte se svi zajedno na glas i punim plućima.
* Potičite dijete da bude zabavno. Smijte se njegovim dogodovštinama i nespretnostima te mu na taj način pomognite u socijalizaciji, emocionalnom i psihičkom razvoju.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.