28.08.2018.
VIJESTI, BIH
Ukupno 607 stranaca vraćeno s državne granice
Granična policija tijekom prvih šest mjeseci ove godine nije dozvolila ulazak za 607 stranaca u BiH. Kako su rekli u Graničnoj policiji BiH, najčešći razlozi za zabranu ulaska stranim državljanima bili su neposjedovanje važeće putne isprave (199), neposjedovanje vize za ulazak (182), nemogućnost dokazivanja ili pružanja informacija o svrsi namjeravanog boravka (103), neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje (70), zabrana ulaska u BiH (23), prenose Nezavisne novine.

"Zbog krivotvorenih putnih isprava vraćeno je 12 stranaca, zbog prijetnji sigurnosti osam, a zbog boravka dužeg od 90 dana četiri osobe", ističu iz Granične policije.

Za šest mjeseci ove godine s graničnih prelaza vraćene su i četiri osobe koje se ne vode u evidenciji kod nadležnog organa kao prestupnici ili međunarodni prestupnici, a vraćena je i jedna maloljetna osoba koja je pokušala ući u BiH, kao i jedna osoba za koju je bila potrebna viza susjedne države.

Dragomir Jovičić, stručnjak za sigurnost i bivši ministar unutarnjih poslova RS, ističe da je Granična policija upravo ta koja štiti granicu od ilegalnog prelaska lica i robe, te da ova sigurnosna agencija, koja po njegovom mišljenju nije adekvatno ni opremljena, a ni popunjena, treba biti efikasnija.

"Mislim da se mora pojačati kapacitet Granične policije i ostalih službi koje prate njen rad, jer nemoguće je imati dobru zaštitu granice ako imamo mali broj graničnih policajaca", kazao je Jovičić.

Ističe da BiH ima problem sa zaštitom granica s obzirom na njenu poroznost. "Postoji veliki broj mjesta gdje se granica može preći i vozilima i pješke", pojasnio je Jovičić i upozorio da granicu prelaze i ljudi koji mogu biti sigurnosna prijetnja, pa je iz tog razloga vrlo važno imati zaštićenu granicu na adekavatan način.

Dragoljub Davidović, član Odbora za sigurnost Narodne skupštine RS, ističe da sigurno nije dovoljno urađeno na zaštiti granice BiH. Prema njegovim riječima, trebalo bi se ugledati na države u okruženju koje rade visoke zaštite svojih granica.

"Sigurno je da među onima koji prelaze granicu ima i onih koje je muka natjerala da se usude da je prelaze bez odgovarajućih putnih isprava. Ali, ne znači da među njima nema onih kojih nije muka natjerala", kazao je Davidović i ističe da BiH mora na bolji način zaštititi granice.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.