17.07.2018.
GOSPODARSTVO
Stari most u Mostaru dio svjetske baštine
Kako je tada izjavio gradonačelnik Mostara i vođa državnog izaslanstva u Durbanu Ljubo Bešlić, taj dan ostat će u povijesti Bosne i Hercegovine upisan zlatnim slovima u spomen Mostara i BiH.

-Ne mogu skriti svoje oduševljenje da smo uspjeli u svojim nastojanjima da se upišemo u svjetsko kulturno nasljeđe. Ovo je prvi upis iz BiH. Put do upisa je bio mukotrpan dugačak i veoma zahtjevan. U ovom trenutku oduševljenja koristim priliku da pozdravim sve koji su sudjelovali u ovom projektu, kao i zahvalio zemljama prijateljima koji su pomogli obnovu mosta Italiji, Nizozemskoj, Turskoj i Hrvatskoj te Svjetskoj i Razvojnoj banci vijeća Europe. Zbog građana moram naglasiti da je ovo prvenstveno projekt grada koji treba donijeti boljitak gradu i državi. Ovaj projekt po prvi put u BIH pokazuje da možemo sami izgrađivati bolju budućnost kada to hoćemo i želimo zajednički da postignemo. Za ovaj projekt nismo imali naredbodavce. Mi smo to bili, i evo pokazali da se u BIH pokreću neki novi vjetrovi, koji mogu izgraditi bolju budućnost za sve. Sve ovo zahvaljujući vlastitim sposobnostima - istaknuo je tada gradonačelnik Bešlić.

- Isto tako pomoći će nam stalnu zaštitu i očuvanje povijesnog urbanog okružja grada Mostara. Mi sada moramo intenzivno početi raditi na UNESCO-ovim propisanim propozicijama. Moramo formirati fond na državnoj razini za stalnu zaštitu, usvojiti zakone i unificirati procedure izvršenja - poručio je tom prigodom Bešlić.

Državno izaslanstvo, a u kojem su bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, veleposlanica BiH pri UNESCO-u u Parizu Željana Zovko, direktor i zamjenik direktora PCU-a Rusmir Ćišić i Tihomir Rozić te stručni konsultant Amir Pašić i ekspert Ferhat Mulabegović, u Južnoafričku Republiku u Durbanu, sudjelovalo je na sjednici eksperata UNESCO-a, a na kojoj se odlučivalo i o nominiranju Starog mosta i stare gradske jezgre na popis UNESCO-ove zaštićene kulturne baštine.

Kako je za tom prigodom iz Durbana izjavila veleposlanica Zovko borba za upis je bila velika i konkurencija jaka jer je velika ekonomska, kulturna i povijesna dobit za svaku zemlju, a osobito grad da dobiju znak Odbora za svjetsku kulturnu baštinu.
A koliko je bila jaka borba za upis na UNESCO-ovu baštinu možda najbolje govori podataka da je Italija, koja ima veliki broj spomenika pod zaštitom UNESCO-a, te godine nominirala čak 45 spomenika, a samo dva od njih mogu dobiti UNESCO-ov znak.

Uoči odlaska u Durban, koncem lipnja i početkom srpnja, Gradska uprava Mostar i PCU organizirali su vrlo uspješnu izložbu o gradnji Starog mosta i obnovi stare gradske jezgre u Parizu u sjedištu UNESCO-a. Tada su brojni ugledni gosti i uzvanici iz Pariza, Francuske i UNESCO-a kao i sam Mounir Bouchenaki, zamjenik direktora UNESCO-a biranim riječima govorili o tom projektu te o nominiranju na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika uz opasku kako je Stari most u Mostaru jedan od najljepših povijesnih mostova u Europi.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.