26.08.2018.
VIJESTI, SVIJET
Preminuo američki senator John McCain
ugruška iznad oka.

U prosincu iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema priopćenju obitelji, odlučio da prekine uzimati terapiju.

Njegova supruga Cindy priopćila je na Twitteru: "Preminuo je onako kako je i živio, pod svojim uvjetima, okružen ljudima koje je volio, u mjestu koje je najviše volio."

John McCain je rođen 29. kolovoza 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala - američkom teritoriju u to vrijeme. Sin i unuk admirala, bio je pilot tijekom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren zrakoplov, proveo je više od pet godina u pritvoru.

U pritvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posljedice, a dvije godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam. John McCain je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsjednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Barack Obame, prvog afroameričkog predsjednika SAD.

Izjavljujući sućut svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u priopćenju naveo da su on i John McCain, usprkos" potpuno različitim životnim iskustvima" i političkim razlikama, dijelili ''vjernost nečem višem - idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se".

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je surađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promjena, financiranju kampanje.

Nedugo nakon što je obolio od raka, održao je govor u Senatu 25. lipnja 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trump, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila "svjetionik slobode" u svijetu.

Na se od političkog rivala oprostio i američki predsednik. Tramp je izjavio sućut obitelji preminulog senatora.

John McCain kćerka Megan na Twitteru je priopćila: "Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca - ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primjera koji nam je dao svojim životom."

Senator John McCain bio je zainteresiran za dešavanja na Balkanu i često je putovao u zemlje naše regije. Također je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u ožujku 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stupnja zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.