27.08.2018.
ZDRAVLJE I LJEPOTA
Pet znakova da tijelu nedostaje cink
Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu. Potreban za imunološki sistem, izgradnju proteina i pokretanje enzima cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje.

Osobe koje su često na dijeti, koje ne konzumiraju meso i mliječne proizvode, kao i starije osobe sa kroničnim bolestima pripadaju rizičnoj grupi koja pati od nedostatka ovog minerala. Hrana koja može nadoknaditi nedostatak cinka uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, janjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mlijeko i jogurt.

Osim oslabljenog aptetita, postoji još nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink:

1. Slab imunitet - Ukoliko vas prehlade "napadaju" jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta
2. Loš ten - Čak šest posto cjelokupnog unosa cinka nalazi se u koži i određene studije dokazuju da osobe koje pate od akni često nemaju dovoljno cinka u organizmu.
3. Nesanica - Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonina. Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.
4. Gubitak kose - Niske količine hormona štitne žlijezde mogu upućivati na to da tijelo ne apsorbira dovoljne količine cinka, što je stanje povezano i sa gubitkom kose.
5. Alzheimerova i Parkinsonova bolest - Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može pomoći pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može ubrzati tok bolesti.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.