24.08.2018.
ZDRAVLJE I LJEPOTA
Koliko jaja dnevno je zdravo konzumirati
tijelo. Jaja neće prouzrokovati veliki porast nivoa kolesterola, ali potrebno je pripaziti na dnevni unos ove namirnice u organizam.

Kada se govori o zdravlju, posebno u svijetu fitnessa i bodybuildinga, žumanca i njihov kolesterol se vrlo često ističu kao nešto izuzetno loše. To je zbog toga što brojna istraživanja kolesterol povezuju sa srčanim oboljenjima i ranom smrću. Međutim, dokazi o negativnim utjecajima kolesterola su diskutabilni.

Istina je kako kolesterol igra veliku ulogu u našem organizmu. To je strukturni molekul koji je bitan za svaku ćelijsku membranu i normalno funkcioniranje svake ćelije.

Također je potreban za kreiranje hormona kao što su testosteron, estrogen i kortizol.

S obzirom na važnost kolesterola, ljudsko tijelo je razvilo detaljne načine da uvijek osigura dovoljnu količinu kolesterola u organizmu. Štetno djelovanje se ispoljava tek kada je kolesterol u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih.

Stoga pretjerano uzimanje kolesterola iz hrane nije dobra opcija. Kada jedete mnogo hrane bogate kolesterolom, vaša jetra počinje ga proizvoditi dosta manje da bi nivo kolesterola na kraju postao previsok.

S obzirom na količinu kolesterola u žumancima, stručnjaci upozoravaju kako je potrebno ograničiti dnevni unos jaja u organizam. Jaja su zbog kolesterola prije tridesetak godina smještena na "crnu listu" namirnica, ali im proteklih godina raste nutricionistički rejting.

Jedno jaje srednje veličine sadrži 186 miligrama kolesterola koji se nalazi u žumancu, što je 62 posto od preporučenog dnevnog unosa kolesterola. Nasuprot tome, bjelance sadrži uglavnom proteine i nizak nivo kolesterola.

Zajedničke preporuke nutricionista kažu kako je normalan unos od dva do šest žumanaca tjedno. Međutim, brojna druga istraživanja pokazala su kako normalna količina konzumiranja jaja zavisi od osobe do osobe.

U 70 posto slučajeva jaja ne utječu loše na ljude. Za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti i dislipidemije i koriste farmakoterapiju, ipak je poželjno ograničiti dnevni unos kolesterola na 300 miligrama dnevno.

Kada se uzmu u obzir sve stavke, ne bi trebalo konzumirati više od tri jaja dnevno. Postoji mogućnost kako bi više od tri jaja mogla utjecati na vaše zdravlje.

Podsjećamo, naučnici sa Harvard School of Public Health provodili su punih 14 godina istraživanje na 117.000 medicinskih sestara. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni prije nekoliko godina, pokazali su kako nema razlike u riziku od bolesti srca kod ispitanica koje su jele prosječno jedno jaje sedmično i ispitanica koje su jele više od jednog jaja dnevno.

Pored toga, treba imati na umu kako sva jaja nisu ista. Ona koja kupujemo u supermarketu uglavnom potječu od kokoški koje su hranjene žitom. Najzdravija jaja su od onih kokoški koje se uzgajaju na pašnjacima. Takva jaja su bogata omega 3 kiselinom.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako su jaja dio zdrave prehrane i ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja kod zdravih pojedinaca, sve dok se konzumiraju u normalnim količinama.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.