06.09.2018.
ZDRAVLJE I LJEPOTA
Kako prepoznati upalu uha kod djeteta
Svako drugo dijete do druge godine života oboli bar jedom od akutne upale uha, a do polaska u školu svako treće dijete oboli šest i više puta od akutne upale srednjeg uha. Kako prepoznati upalu i kako je liječiti?

Prije svega treba znati zašto se ove upale često javljaju. Ta se pojava objašnjava drugačijim anatomskim odnosom Eustahijeve cijevi. Ona je kod djece šira, kraća i horizontalnije postavljena, tako da je put za širenje infekcije kraći. Kod djece se i imuni sistem još razvija, pa su tako ona podložnija infekcijama.

Najčešći simptomi

A kako prepoznati upalu? Najčešći simptomi akutne upale uha su bol i osjećaj zapušenosti u uhu, povišena temperatura i malaksalost, a ovome obično prethodi period od nekoliko dana sa simptomima respiratorne infekcije - zapušenost i curenje nosa, bol ili grebuckanje u grlu.

Kod beba koje se ne mogu žaliti na bol u uhu, majka će primijetiti uznemirenost i iznenadni plač. Beba se vuče za uho, čepka ga, neće da sisa ili prekida sisanje, a može imati i proljev.

Dijagnoza i liječenje

Upala najčešće počinje infekcijom u gornjem respiratornom traktu, tako što se infekcija iz ždrijela i nosa proširi na uho. Akutna upala uha lako se dijagnosticira običnim pregledom bubnih opni - otoskopom.

U akutnoj fazi bubne opne su obično crvene, napuhane, nekad se može vidjeti sekret iza bubne opne. U tijeku liječenja otoskopski nalaz se može dopuniti timpanometrijom, dijagnostičkom metodom koja mjeri pritisak u šupljini srednjeg uha i pokretljivost bubnih opni.

U eri antibiotika liječenje akutne upale srednjeg uha nije komplicirano. S obzirom na to da je upala uglavnom bakterijskog porijekla, propisivanjem odgovarajućeg antibiotika izlječenje nastupa u tijeku nekoliko dana. Osim antibiotika ordiniraju se i dekongestivi i sekretolitici.

Komplikacije

Ukoliko se dijagnoza postavi na vrijeme i provede odgovarajuća terapija, komplikacije se praktično ni ne viđaju. Međutim, neliječena upala gotovo sigurno vodi ka komplikacijama: stvaranju priraslica u srednjem uhu koje će vremenom dovesti do oslabljenog sluha, perforaciji bubne opne, upali kosti (mastoiditis), ako infekcija zahvati osobni živac dolazi do slabosti osoben muskulature; neliječeni gnojni proces iz srednjeg uha može se prenijeti i na moždane ovojnice sa potencijalno letalnim ishodom.

Preventiva

1. Roditelji pušači trebaju prestati pušiti u blizini djeteta i u prostoriji gdje ono boravi.
2. Ukoliko dijete ima čestu upalu uha, treba da ga ostavite kod kuće neko vrijeme, točnije ne puštati ga u vrtić.
3. Cjepljenjem protiv najčešćih uzročnika je također dobro rješenje. Konkretno, danas postoji cjepivo protiv pneumokoka.
4. I na kraju, kod svake respiratorne infekcije, kada „djetetu procuri nos", treba se konsultirati sa pedijatrom da se infekcija ne bi proširila na uho.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.