04.09.2018.
ZDRAVLJE I LJEPOTA
Kako je zaista izgledala Kleopatra
Kada zamišljamo Kleopatru, nekako smo je navikli zamišljati u verziji Elizabeth Taylor ili Sophia Loren, a kao i Helena iz Troje, ona se uvijek smatrala jednom od povijesnih ljepotica.
Međutim, iako o njoj znamo mnogo toga, jednu stvar ne znamo, kako je ona stvarno izgledala i je li bila istinska ljepotica, kao što se smatra.

Pogledajmo šta kažu činjenice.

Prije svega, većina povijesnih izvora potječe od Rimljana, a s obzirom na to da oni Kleopatru nisu voljeli, oslikavali su je kao damu koja svoju ljepotu koristi kao političko oružje.

Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o vijeku nakon Kleopatrine smrti, spomenuo je da Kleopatra nije bila klasična ljepotica, ali su je neodoljivom učinili njen nježan glas i inteligencija.

Dion Kasije Kokejan, rimski povjesničar grčkog porijekla, napisao je da je ona bila pojam ljepote za svoje vrijeme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njene "čari" koje je znala upotrijebiti da bi svima bila privlačna.

Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla da izgleda i nekoliko skulptura koje prikazuju cijelu figuru u egipatskom stilu. Međutim, problem s njima je što sve prikazuju potpuno različite žene.

Na kovanom novcu Kleopatra je prikazana "muškobanjasto", a ima i specifičan nos. Povjesničari vjeruju kako je ona željela da je portretiraju s jakom vilicom jer je to bio pokazatelj snage.

Te kovanice su nastale u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizajnirani su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine, a glavna karakteristika svakog vladara bila je ta da ima veliki nos.

Sally Ann Ashton s Univerziteta Cambrige koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, pa je sve prizore spojila u jedan, a rezultat je daleko od onog kako smo navikli da gledamo Kleopatru.

Kleopatra je rođena u Egiptu, ali njeni preci potiču iz Makedonije i Grčke. Ona je predstavljana na toliko načina da više uopće ne možemo biti sigurni u to kako je izgledala, ali jedno je sigurno: bila je jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih žena koje je svijet ikad vidio, a govorila je čak devet jezika.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.