25.08.2018.
MOBITELI
Google prati vašu lokaciju čak i kada mu kažete da to ne čini
a otkriće sugerira da ovaj tehnološki div snima vaše kretanje unatoč tome što korisnici izaberu prikladne postavke o privatnosti kako bi upravo to spriječili, piše Mirror.

Tvrde da vas ne prate, ali baš i nije tako

Google je jako otvoren kada je u pitanju traženje dozvole za korištenje vaših informacija o lokaciji, te će to uvijek učiniti u aplikacijama poput Google Maps kako bi mogao koristiti što precizniju navigaciju. No nedavno su u Googleu shvatili kako pohranjivanje vašeg kretanja minutu po minutu predstavlja rizik pa su uveli alat koji vam omogućuje ‘pauziranje’ tog snimanja preko Google Maps aplikacije pod postavkama za povijest lokacija.

I dok Google tvrdi kako će ga to spriječiti da pamti gdje ste sve bili, što se izrijekom navodi i na stranici za podršku, stručnjaci tvrde da to nije istina. “Čak i s pauziranom povijesti lokacija, neke googleove aplikacija automatski pohranjuju vremenski označene podatke o lokacijama bez pitanja”, navodi se u izvješću Associated Pressa. “Naprimjer, Google pohranjuje podatke o tome gdje i kada samo otvorite njegovu aplikaciju na mape. Automatski dnevni vremenski izvještaji na Androidima isto tako bilježe vašu lokaciju.”

“A i neke pretrage koje nemaju nikakve veze s lokacijom, kao što su ‘čokoladni keksi’, ili ‘znanstveni pribor za djecu’ bilježe vašu točnu duljinu i širinu, preciznu do četvorne stope, te ju snimaju na vaš Google račun.”

Ovi problemi s privatnosti pogađaju oko dva milijuna korisnika Googleovog operativnog softvera Android, kao i stotine milijuna korisnika iPhonea koji koriste Googleove usluge za karte i traenje po internetu. Informatički znanstvenik na Princetonu Jonathan Mayer kaže kako se tu radi o kršenju korisnikovih odluka. Njegovi su kolege potvrdili da je praćenje lokacija aktivno na brojnim androidovim uređajima, dok je Associated Press proveo vlastita testiranja na nekoliko iPhonea, gdje se pokazalo isto ponašanje.

“Ako ćete dozvoliti korisnicima da da isključe nešto što se zove ‘Povijest lokacije’, onda bi sva mjesta gdje pratite povijest lokacija trebala biti isključena”, rekao je Mayer.

Poboljšavaju iskustvo ljudima

Google je u svojoj izjavi naveo kako ne radi ništa loše, te tvrdi kako je jasno naznačio kako prati lokacije. “Postoje brojni različiti načini na koje Google može koristiti lokaciju kako bi ljudima poboljšao iskustvo, uključujući: povijest lokacije, aktivnost na internetu i aplikacijama, te preko lokacijskih usluga na nivou uređaja”, rekla je glasnogovornica.

“Mi dajemo jasne opise tih alata, kao i robusne kontrole tako da ih ljudi mogu uključiti ili isključiti, kao i u svakom trenutku izbrisati svoju povijest.”

No ako stvarno želite nastaviti koristiti Googleove usluge bez da im dajete podatke o vašoj trenutnoj lokaciji, postoji način da to postignete.

Ako ste redoviti korisnik Googlea, možda ni ne znate da dok je povijest lokacija prema zadanim postavkama isključena, praćenje aktivnosti na internetu i aplikacijama je uključeno, pa ćete morati pod Postavkama otići na osobne aktivnosti kako biste provjerili. Nakon što sve isključite, moguće je da ćete htjeti i retroaktivno izbrisati sve svoje podatke o lokacijama koji su pohranjeni u vaš uređaj. Kako biste to učinili, morate ili individualno izbrisati svaki podatak koji sadrži ikonu oznake na mapi, ili izbrisati čitavu povijest.

Kako poboljšati privatnost

Ako želite biti posebno pažljivi i još dodatno pojačati sigurnost. Možete isključiti i povijest lokacija na samom uređaju. Odite na ‘Postavke’ vašeg telefona, potražite ‘Privatnost’ te isključite sve ‘lokacijske postavke’ nma koje naiđete.

No moramo naglasiti da ćete time ne samo otežati Googleu da vas prati, već će i sve aplikacije koje koriste lokaciju postati manje inteligentne i personalizirane. Tako da morate sami odlučiti kako izbalansirati što vam je važnije: bolje i učinkovitije aplikacije ili čuivanje vlastite privatnosti.

No čak i ako se odlučite za ovo drugo, nećete potpuno nestati s karte. Svaki telefon povežan na mrežu ili WiFi i dalje odašilje vašu lokaciju.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.