30.08.2018.
VIJESTI, GOSPODARSTVO, BIH
BDP povećan za 16 posto, a prosječna plaća s 833 na 881
Popredsjednica Vlade i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević ističe kako je aktualna entitetska Vlada bila potpuno opredijeljena za provedbu Reformske agende i da je većinu od 61 predviđene aktivnosti uspješno provela.

Usklađene plaće

- Sa sigurnošću mogu tvrditi kako smo mi kao Vlada realizirali 70 posto svih tih aktivnosti, a pomalo sam nezadovoljna jer mislim da smo imali sve preduvjete da učinak bude 100 posto. Za neke stvari nas je preteklo vrijeme, neka događanja u Parlamentu, odnosno aktivnosti koje nismo mogli predvidjeti - kazala je Milićević za Fenu.

Osvrćući se na mandat koji je na izmaku, ona kaže kako su 2015. godine svi pokazatelji u Federaciji bili lošiji nego danas.

- BDP je povećan za 16 posto u tri godine, prosječna plaća povećana je s 833 na 881 KM. Činjenica je da mi danas imamo porast broja zaposlenih na 520 tisuća, da se broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec smanjuje. Nakon dugo vremena povećali smo i najnižu mirovinu u FBiH, usklađene su plaće u određenim sektorima. Odgovorno upravljamo javnim dugom koji je smanjen za 6,6 posto u protekle tri godine.

Broj gospodarskih subjekata u FBiH je porastao, kao i ukupna aktiva bankarskoga sektora te štednja građana. Izvoz je povećan 24 posto u ove tri godine, rastu i strane investicije. Sve su to podaci koji pokazuju kako smo stvorili uvjete za daljnji ekonomski rast u Federaciji, a time i u BiH - ističe ministrica.

Reformska agenda broj 2

Protekle tri godine bile su reformske, posebice za Ministarstvo financija iz kojeg je izišlo više od 20 zakona koji su usvojeni, a otprilike 12 zakona su potpuno novi u FBiH i oni su stvorili ravnopravan položaj za sve gospodarske subjekte, institucije i građane.

- Ni jedan od tih zakona nije povećao porezne stope ili namete, ali je novim pravilima ponašanja suzio prostor za nelegalno poslovanje - naglašava ona. Ističe kako je ova Vlada naslijedila velike dubioze i po godišnjim proračunima i po akumuliranim te da je ovo godina "kada smo kroz FBiH i mnoge županijske proračune zaustavili negativan slijed i iz akumuliranog deficita prešli u akumulirani suficit". Ističe kako nova Vlada koja dođe nakon izbora mora biti okrenuta budućnosti.

- U proračunu bi moralo biti mnogo više kapitalnih izdataka, poticaja, a vjerujem da BiH, a posebice FBiH, ima dobre preduvjete. Treba nam jednostavno Reformska agenda broj 2, gdje ćemo prioritetno raditi ono što nije urađeno iz postojeće Agende i dopuniti sa strateškim odrednicama za razvoj Federacije - zaključuje Milićević.

Untitled Document
..Posljednje vijesti
18.09.2018.
HMNK Rudnik okupljanje pred novu sezonu
18.09.2018.
Srednje škole u HNŽ prihvatile ponudu Vlade o povećanju plaća
18.09.2018.
Predstavljene kandidatkinje Asocijacije Žena SDA
18.09.2018.
Nastavljaju se radovi na kolektorima
18.09.2018.
MUP HNŽ obnovio server salu
Untitled Document
SPORT
Nogomet
Košarka
Rukomet
Borilački sportovi
Futsal
Ostali sportovi
ZANIMLJIVOSTI
OSTALE VIJESTI
ŽENSKI KUTAK
MODA
MOBITELI
ZDRAVLJE I LJEPOTA
SERVISNE INFORMACIJE
UGOSTITELJSTVO
FOTOGRAFIJE
VIDEO PRILOZI
UVJETI KORIŠTENJA
UREDNIŠTVO
KONTAKT
OGLAŠAVANJE
POŠALJITE VIJEST
NAGRADNE IGRE
ARHIV
Sva prava pridržana © MojMostar.eu 2010 - 2018
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.