Vijesti iz BiH

Ukinuta naplata ekološke pristojbe u Čitluku

Uz brojne druge odluke i zaključke, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk vijećnici su razmatrali i tri prijedloga vezana uz provedbu dopuna odluke o uvođenju (naplati) posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe, čije su odredbe i ranije mijenjane i dopunjavane.

Na sjednici Vijeća prezentirani su podaci o naplati posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe i problemi vezani uz provedbu odluke, a predlagači su ukratko vijećnicima predstavili svoje prijedloge vezane uz izmjene i provedbu spomenute odluke.

Nakon opsežne i konstruktivne rasprave vijećnici su prihvatili prijedlog vijećnika Dragana Kozine i stavili izvan snage odluku o uvođenju (naplati) posebnog komunalnog doprinosa – ekološke pristojbe. Prijedlog o ukidanju daljnje naplate ekološke pristojbe podržalo je čak šesnaest vijećnika OV-a Čitluk.

Treba reći kako su sredstva prikupljana temeljem te odluke bila namijenjena isključivo za izgradnju komunalne infrastrukture u mjesnim zajednicama Međugorje, Bijakovići i Vionica, prenosi Večernji list.

U obrazloženju prijedloga o ukidanju naplate ekološke pristojbe rečeno je kako je do sada raspodjela sredstava od boravišne pristojbe bila nepravedna jer lokalnoj zajednici gdje se prikupljala nije ostajalo ništa, ali i to da Vlada FBiH predlaže da lokalnoj zajednici treba ostati 80 posto tih sredstava.

Jedan od razloga za ukidanje odluke o naplati ekološke pristojbe za Međugorje, Bijakoviće i Vionicu je i taj što je ona predstavljala teret za veliki dio smještajnih objekata zbog toga što je broj dolazaka gostiju u župu Međugorje u posljednje tri godine osjetno smanjen, kao i zbog većeg broja sudskih postupaka u vezi s naplatom koji su u tijeku. Na posljednjoj sjednici OV-a Čitluk vijećnici su jednoglasno usvojili zaključak kojim su podržali inicijativu Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika o potrebi izgradnje dostojnog spomenika svim poginulim braniteljima s područja općine Čitluk.

Inicijativu za izgradnju spomenika, koja je usuglašena na radnom sastanku predstavnika svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s čitlučkim načelnikom Marinom Radišićem, svojim kolegama vijećnicima obrazložio je Miro Pehar, predsjednik spomenutog Odbora. Sukladno tom dogovoru i odluci Vijeća, spomenik svim poginulim braniteljima općine Čitluk trebao bi se izgraditi na Trgu žrtava Domovinskog rata u središtu Čitluka. Vijest da je OV Čitluk odlučio podržati gradnju spomenika svim poginulim braniteljima iz Brotnja primljena je s velikim odobravanjem.