Ostale vijesti Vijesti

U Mostaru se liječi 165 ljudi, drogu uzimaju već sa 14 godina

Dobna granica ulaska u svijet ovisnosti, nažalost, drastično se spušta. Prije rata mladi su eksperimentirali sa 17 ili 18, a danas već sa 14 ili 15 godina. Droga ne bira, a ovisnost se razvije do 25. godine.
Proces oporavka

Rečeno je to jučer u Mostaru, na skupu u organizaciji Udruženja za resocijalizaciju bivših ovisnika „Proslavi oporavak” i Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje Mostar, koji je okupio predstavnike zdravstva, centara za socijalni rad, policije i službi za zapošljavanje, piše Dnevni avaz.

Tom prilikom predstavljen je i trogodišnji regionalni projekt „Biram oporavak”, koji će do kraja 2019. godine, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom protiv droge (WFAD), biti realiziran u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Njegov cilj je unapređenje servisa za osobe s problemom ovisnosti, posebno iz manjih sredina, te povezivanje svih aktera unutar zajednice da bi se zajedničkim naporima podržale osobe u procesu oporavka.

Direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić istaknuo je da je u njihovom registru evidentirano 940 osoba koje su liječene od ovisnosti, od toga samo u prosincu 2017. njih 165 bilo je na svakodnevnoj terapiji.

Zdravstvena slika

– Nema nijedne općine u HNŽ bez ovisnika koji su uključeni u tretman. Nažalost, ima puno onih iz udaljenih mjesta koji se ne mogu organizirati da dođu na tretman i potrebno je iznaći načine da se i oni uključe u zdravstveni sistem – kazao je Skočibušić i dodao da se kroz navedeni projekt želi pomoći ovim osobama da se što bolje rehabilitiraju da bi što uspješnije funkcionirale nakon što postignu zadovoljavajuću zdravstvenu sliku.

Konkretno ovaj projekt, dodao je Skočibušić, pružit će im i podršku pri zapošljavanju, a pomoći će im i boljem uključivanju u društvenu zajednicu.

Besplatna telefonska linija

Predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak” Borislav Goić je kazao da se na problem ovisnosti mora odgovoriti multidisciplinarno te da se regionalnim projektom „Biram oporavak” želi podići svijest o problematici zlouporabe droga i njihovoj štetnosti.

Goić je kazao da su do sada u sklopu aktivnosti projekta uspostavljeni besplatna i anonimna telefonska linija 0800 28 000, internet-stranica www.biramoporavak.com te besplatno savjetovalište za problematiku zlouporabe droga, gdje svi zainteresirani mogu dobiti pomoć, savjet i više informacija.