Aktualno Ostale vijesti Vijesti

Tisuće vjernika pohodilo Križni put na brdo Hum

I ove godine na Veliki petak u molitvi i razmatranju Kristove muke veliki broj vjernika pohodio je Križni put na brdu Hum. Procesiju s tisućama vjernika predvode svećenici iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista, a ovaj Križni put Crkva prikazuje kao zadovoljštinu protiv bogohulne psovke u našem narodu.

”Neka vjernici naših župa ovu žrtvu hoda prikažu kao zadovoljštinu za grijehe, osobito grijeha bogohulne psovke”, napisano je ranije na stranicama Crkve na kamenu.

”Ove godine Križ nose župljani iz naše Župe nose križ, jer inače župa koja organizira Križni put, priprema i ljude koji će nosti Križ i moliti. Križni put je samo maleni dio zadovoljštine koji možemo prikazati Bogu. Ako se čovjek imalo osjeća onakvim kakvim bi trebao biti, pobožnost Križnog puta bi trebala naći mjesto u vjerničkom životu kao i obredima Velikog petka koji se odvijaju u gotovo svim župama večernjim satima”, rekao je između ostalog za medije don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista.

Inače, na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme službe muke Gospodnje (osim bolesnicima). Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika.

Na današnji dan zapovijedani je post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao ”vazmeni post”, ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja. Nakon Puta križa, u 19 sati počinju obredi Velikoga petka. Veliki petak se sastoji od tri dijela: Službe riječi, Obred ljubljenja križa gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem te ga, po svojoj volji mogu poljubiti, te konačno Obred pričesti.