Aktualno Kultura Vijesti

Osam predstava u programu 15. ‘Mostarske liske’

U programu 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, ove je godine osam predstava. Festival se održava od 20. – 27. 04. 2018., a sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar, priopćeno je.

Selektor festivala ove je godine bio Nedžad Fejzić, teatrolog, koji je od prijavljenih 46 predstava predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, u konkurenciju uvrstio sedam predstava, dok će posljednjeg dana festivala, 27. 04. biti izvedena predstava izvan konkurencije, u čast nagrađenih.

PREDSTAVE U KONKURENCIJI FESTIVALA:
“Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Sirena i Viktorija” Ferzeng teatra iz Beograda, “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar, “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva. IZVAN KONKURENCIJE, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala bit će izvedena predstava “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino iz Zagreba.

Iz izvještaja selektora Nedžada Fejzića: “(…) Izbor predstava za 15. MFK „Mostarska liska 2018“ napravljen je na osnovu dva kriterija. Prvi, „opći“ kriterij, prije svega, podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, uvjerljivost scenskog „glasa“ pozorišne predstave kao složene umjetnosti, da govore suvremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se jednostavno tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i etiku, koje, dakle, promišljaju svijet u kojem nastaju.

Prema tome, bez obzira što je riječ o Festivalu koji, prvenstveno, njeguje i afirmiše žanr komedije – koja, opet, jeste, naravno, podsjetimo se, „umjetnost poznatog“ ( J. Hristić) – selektorski izbor nastojao je, nadam se i dosljedno, izbjeći populistički, estradno-zabavljački recepcijski „horizont očekivanja“ tzv. „prosječnog gledatelja“ – ma štogod to značilo – i njegovog unaprijed potpisanog pakta, bolje reći, kapitulacije sa „lukavošću uma“ pisca, odnosno reditelja scenskih „sočinjenja“ za masovno emocionalno i intelektualno anesteziranje. Jer, njihova namjera i nije da gledatelju pruži ono što on ne zna i ne očekuje, već obrnuto: da gledatelju nudi što ovaj želi i očekuje, ono na šta je navikao. U ovakvim scenskim populističkim tvorevinama, po pravilu, materija koja je predmet spisateljsko-rediteljskog interesa ostaje neproblematizirana, jednostavno, jedan iluzionizam izdaje se za realizam.

Iz ovog „općeg“ selektorskog/kritičarskog kriterija – ovogodišnja produkcija i predstave prijavljene na „Lisku“ su to naprosto omogućile i „otvorile“ izbornikovom oku – proistekao je, čini se, posve logično, i drugi, „specijalistički“ kriterij koji je, eto, i kumovao da se 15. MFK „Mostraska liska 2018“ odigra „uokviren“ sloganom Energija osporavanja: tko se to tamo smije?

U ponudi, u ovom svojevrsnom teatraskom marektu mogle su se, naime – bez obzira na njihove konačne domete, koji su, neosporno, različiti, i na njihove različite žanrovske i stilske predznake – izdvojiti predstave koje se – „iznevjeravajući“ narečenu populističku komediografsku matricu u kojoj se kroz lakokrile, sverazumijevajuće recepcijske rešetke „prepoznaje“ dobroznana, kroz različite stereotipe/simulakrume, panideološkom armaturom uobličena „slika svijeta“ – upuštaju u hrabro nastojanje da, kao smiješno i tužno ogledalo naših života, subverzivnim jezikom komedije/tragikomedije dovedu u pitanje, razobliče „istinu“ bolesnog društva i svijeta. Sjetimo se, i Vilijem od Baskervila u Ekovom romanu „Ime ruže“ tvrdi da istina ide u paru sa smijehom…” Ulaznice za sve predstave su u prodaji.

Cijena ulaznice za predstavu na festivalu “Mostarska liska 2018” je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala “Mostarska liska” je 50 KM, priopćeno je.

ULAZNICE
Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati. Rezervacije: na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.