Aktualno Ostale vijesti Vijesti

Na aparatiće se čeka godinu dana

Roditelji djece iz Mostara nezadovoljni su što djeca na aparatić moraju čekati, prema njihovim riječima, godinu i više dana, a javili su nam se i roditelji koji tvrde kako su njihova djeca za stavljanje aparatića naručena za 2020. godinu.

”Naše dijete naručeno je za aparatić tek 2019. godine. Što se s dječjim zubima može dogoditi u godinu dana. Smatramo da je to ipak previše vremena za čekanje”, smatra jedan od roditelja s kojim smo razgovarali.

Kronološko naručivanje pacijenata Iz Doma zdravlja Mostar tvrde kako se na stavljanje aparatića čeka do godinu dana.

”Liste čekanja za mobilne aparatiće za zube koji se izrađuju u našoj Službi zubozdravstvene zaštite su do godinu dana. U prosjeku se na jedan takav aparatić čeka nekoliko mjeseci”, rekla je za Bljesak.info Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Popovac kaže da kada je riječ o kriterijima prema kojima se kreira lista čekanja – njih zaista nema, nego se ide kronološki, odnosno kako pacijenti dolaze na pregled i svaki pacijent dobije istu uslugu.

Iz Doma zdravlja kažu kako rade punim kapacitetom, te ističu da se kod njih manje čeka nego u drugim ustanovama.

”Naši timovi rade punim kapacitetom i u skladu s tim ne zaostajemo za susjednim županijama ili državama. Čak možemo reći da su kod nas liste čekanja znatno kraće za navedene usluge nego u drugim ustanovama ustanovama”, rekla je Popovac.

Smanjivanje liste

čekanja Istaknula je kako Služba zubozdravstvene zaštite trenutno ima dva specijalista ortodoncije koji su, sa svojim timovima, u prošloj godini izvršili 16 200 usluga što je jasan pokazatelj o kapacitetu njihovog rada i angažmana.

”Trenutno nemamo mogućnost za širenjem te ambulante i novim timovima ali svakako nam je to jedan od prioriteta u budućem radu Doma zdravlja Mostar. Ulažemo maksimalni trud i činimo što možemo da smanjimo sve liste čekanja za naša pacijente, kao i da poboljšamo kvalitetu usluga koje pružamo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Popovac.