Ostale vijesti Vijesti

Mostarski studenti pisali Vladi Hrvatske

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru uputio je dopis Vladi Republike Hrvatske gdje traže da se studentima s hrvatskim državljanstvom, koji nemaju prebivalište u RH, omogući zaposlenje putem studentskih servisa u toj državi. Mostarski studenti dobili su podršku od Hrvatskog studentskog zbora, čiji su jedini član iz BiH.

Studenti su ukazali na ispravku u Nacrtu Zakona o obavljanju studentskih poslova, no bez odgovora.

”U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova na prijedlog Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru kao Hrvatski studenski zbor predložio je intervenciju u Nacrt prijedloga predmetnog Zakona kako bismo i studentima Sveučilišta u Mostaru s hrvatskim državljanstvom omogućili rad posredstvom studentskih ugovora. Do danas nemamo povratnu informaciju hoće li navedeni prijedlog ući u Zakon o obavljanju studentskih poslova, a niti hoće li zakon i kada stupiti na snagu”, navode u priopćenju.

Iz Zbora ističu da takav pristup stavlja mostarske studente u nepovoljan položaj, dajući nam do znanja kako bilo koji državljanin Europske unije ima veća prava od hrvatskih državljana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini. Također, statistike pokazuju, kako navode u priopćenju, da Republika Hrvatska uvozi tisuće stranih radnika, bez obzira na nezaposlenost mladih Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju molbi navode, da su svjedoci čestih posjeta državnih dužnosnika Republike Hrvatske koji svakom prilikom ističu važnost hrvatskog naroda u BiH, a posebici mladih, stoga bismo upravo mi mladi voljeli da s riječi prijeđu na djela.