Aktualno Ostale vijesti Vijesti

Liječnici spremni na kolektivni otkaz

“SSDMiSuHNK/Ž će u ponedjeljak potpisati protokol o pregovaranju, gdje tražimo od županijske Vlade da nas odvoje u naš kolektivni ugovor. Ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevu, stupamo u novi štrajk koji može voditi i do kolektivnog otkaza”, kazala je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

Županijska vlada je na svojoj posljednjoj sjednici u prošli petak u Mostaru donijela odluku o postupku pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovorima o obvezama poslodavaca i radnika iz ovlasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije, te početak pregovora sa reprezentativnim sindikatima – Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar.

Pregovarački proces s Vladom HNŽ je najavljen za 26. veljače u Mostaru. Sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ je nakon zaprimljenog sudskog rješenja o zabrani štrajka, privremeno obustavio štrajk 13. veljače, te pokrenuo pravne žalbe na odluku Općinskog suda Mostar. Podsjetimo, od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za liječnike medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.