Aktualno Politika Vijesti

Koordinacija srpskih udruženja poziva Srbe na zajedništvo

Koordinacija Srba Mostar na idućim općim izborima imat će jedinstvenu listu ili podržati jedinstven nastup srpskih stranaka, zaključio je Sabor Koordinacije srpskih organizacija iz Mostara.

Sa Sabora je upućen poziv strankama iz Republike Srpske da podrže jedinstvo mostarskih Srba, jer samo na taj način Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) imaju šansu da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike u vlasti. Sabor je bio izvještajni, a na njemu su sudjelovali predstavnici osam organizacija koje djeluju u Koordinaciji.

Prema riječima predsjednika Koordinacije Dušana Gole, sa Sabora je upućen poziv svim Srbima u Mostaru da se uključe u rad Koordinacije djelovanjem u udruženjima koja čine Koordinaciju ili eventualno uključivanjem svojih udruženja u rad Koordinacije. On je istaknuo da je upućen i poziv Mostarcima iz svih krajeva Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore i dijaspore da podrže i pomognu rad Koordinacije Srba Mostar, prenosi Srna.

“Koordinacija Srba Mostar poziva sve organe vlasti u Federaciji i na nivou BiH na ravnopravan tretman srpskog naroda u Mostaru i FBiH sa druga dva konstitutivna naroda i da se ispravi diskriminacija Srba kada je riječ o obrazovanju, zapošljavanju, podršci srpskim udruženjima i projektima kroz proračune općina, županija i Federacije BiH”, naveo je Golo.

On je dodao da Koordinacija poziva skupštine Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Posavske i Hercegbosanske županije da usvoje izmjene Ustava županija kako bi Srbi postali formalno-pravno konstitutivan narod, a zakonodavne i izvršne organe svih županija i FBiH da svojim odlukama sprovedu i faktičku konstitutivnost srpskog naroda.

U zaključcima se pozivaju političke stranke iz Mostara i FBiH da pri donošenju političkih odluka važnih za sva tri naroda u Mostaru uvažavaju i ravnopravno tretiraju političke stranke srpskog naroda koje djeluju kroz Koordinaciju Srba Mostar, te uvažavaju srpske stavove u budućim rješenjima za Mostar.

“Koordinacija Srba Mostar napominje političke stranke iz Republike Srpske da prilikom izmjena Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH zastupaju i uvažavaju stavove Koordinacije Srba Mostar, a posebno one koje se odnose na izborna pravila za Mostar”, jedan je od zaključaka Sabora.

Golo je naveo da je stav Koordinacija da Mostar mora biti jedinstven i multietnički grad, sa jednakim pravima za sve narode i građane, “jer kao takav ima šanse da postane normalan europski grad”. On je dodao je Koordinacija u protekle dvije godine, koliko postoji, održala stotine sastanaka sa domaćim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice u vezi sa zahtjevima Srba kada je riječ o rješenjima za Mostar, ali i u vezi sa problemom konstitutivnosti, problemom raspodjele sredstava iz proračuna, te zapošljavanjem, ali da, nažalost, rezultata nije bilo. “Ukoliko na izborima ne izaberemo svoje predstavnike, sva naša borba će biti uzaludna”, naveo je Golo.

Koordinaciju čine SPKD ‘Prosvjeta’ Gradski odbor Mostar, SPKUD ‘Gusle’ Mostar, Udruženje Srba povratnika, Udruženje veterana, SNSD, SDS, ‘Prosvjeta’ Mostar, Srpsko građansko vijeće, Udruženje mladih ‘Mitropolit Leontije’ i kao posmatrač Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar.