Vijesti iz BiH

HDZ BiH vodi okupatorsku politiku nad bh. Hrvatima

Povodom izjava zamjenice predsjednika HDZ BiH Borjane Krišto, kako će poslije oktobarskih izbora doći do krize, ukoliko se ne implementiraju izmjene Izbornog zakona u skladu sa željama HDZ-a, Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, podsjeća Krišto da se u Bosni i Hercegovini još uvijek nije dogodila privatizacija naroda od političkih stranaka.

– U BiH još nije uspostavljen i zakonom ozvaničen ekskluzivitet predstavljanja naroda, onako kako bi to HDZ BiH želio, niti će se isti ikada dogoditi. Čak i kada bismo stvari posmatrali sa aspekta HDZ-ovih ustaljenih političkih floskula o legitimnom i neprikosnovenom predstavljanju hrvatskog naroda, onda bi taj isti HDZ BiH trebao imati legalno osvojenih 400 do 500.000 glasova Hrvata u BiH, a ne 70 do 80.000, što znači nešto više od 15 posto ukupnog biračkog tijela bh. Hrvata. Želim skrenuti pažnju HDZ-u da ne postoji slučaj u svijetu parlamentarne demokratije da stranka koja osvoji četiri do pet posto glasova na nivou države, uz otvorene prijetnje, bude jedan od ključnih faktora izvršne vlasti.

Također bih podsjetio Borjanu Krišto da, ukoliko zaista voli svoj narod tokom svih ovih mjeseci i godina, a ne samo pred izbore, se dohvati gorućih tema koje tište taj isti narod. Naime, gospođa Krišto dolazi iz Livna, koje je središte Livanjskog kantona ili kako to HDZ BiH voli reći “Hercegbosanske županije”, u kojoj HDZ BiH ima neprikosnovenu i konstantnu vlast, a koja iz godine u godinu bilježi najveće odlive stanovništva i prednjači u iseljavanju.

Javnost podsjećam da tamošnju kantonalnu vlast čine upravo stranke po želji Dragana Čovića, odnosno HDZ, SDA i SNSD, i da je pravo čudo da tamo, umjesto „evropskog kantona“, imamo beznađe sa pretenzijama pretvaranja kantona u administrativno-geografsku površinu bez ljudi, što je još jedan u nizu argumenata protiv izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a.

Žao mi je da za HDZ BiH, za njenog predsjednika i njegovu zamjenicu tzv. hrvatsko pitanje počinje i završava sa željom i težnjom ka zakonskim rješenjem koje bi osiguralo trajno budžetsko egzistiranje “Hrvata nad Hrvatima” okupljenih oko HDZ-a, dok su istinska i realna hrvatska, bošnjačka i srpska pitanja dijametralno različita od ambicija HDZ-a i njihovih, što javnih, što prešutnih partnera, a imaju zajednički imenilac zvan egzistencija i dostajanstven život.

Borjana Krišto vjerovatno s razlogom ispoljava preuranjenu nervozu, a pogotovo imajući u vidu koncentraciju vlasti s kojom HDZ BiH raspolaže tokom ovog mandata bez ikakvih konkretnih rezultata, što u potpunosti demaskira stvarne namjere HDZ BiH i njihovu okupatorsku politiku nad bh. Hrvatima, a koja sa narodom ima veze samo koliko traje izborna kampanja i izborni dan – kaže Helez, u saopćenju koje je objavljeno na stranici SDP-a BiH.