Kultura Vijesti

‘Ćorkan i Švabica’ Ive Andrića Ćorkan posjetio Mostar

U Narodnom pozorištu Mostar, u ponedjeljak navečer upriličena je izvedba predstave ‘Ćorkan’ glumca Harisa Burine. Ova monodrama je rađena prema motivima pripovijetke nobelovca Ive Andrića ‘Ćorkan i Švabica’, a govori o politici, ljubavi i životu, ali iznad svega o čovječnosti i moralu. U pripovijesti o Ćorkanu, Burina pokušava povući paralelu s današnjim vremenom i ovu monodramu smatra svojim najznačajnijim djelom.

Burina potpisuje režiju, adaptaciju, izbor kostima, scenografiju. Inače, ulaz na predstavu je bio besplatan. Ova predstava je samo dio onoga što je planirano u nizu aktivnosti oko obilježavanja Dana neovisnosti BiH. Također, istim povodom u foajeu Narodnog pozorišta postavljena je izložba ‘Urbicid’, gdje se mogu vidjeti fotografije razorenih dijelova Mostara.

Ranije tijekom ponedjeljka u Donjoj Mahali u Mostaru upriličeno je postavljanje kamena temeljca za izgradnju memorijalne spomen sobe agresije na Mostar. Pokrovitelji obilježavanja Dana neovisnosti BiH u Hercegovačko – neretvanskoj županiji su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago. Kao koordinatori aktivnosti obilježavanja ovog dana su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar i Muzej Hercegovine Mostar.

U utorak 27. veljače u Stocu će u 10 sati u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca (JOB) organizirati učenje fatihe i polaganje cvijeća na šehidskom spomen obilježju. Istog dana od 13 sati u Prvoj osnovnoj školi gostovat će Bosanski kulturni centar iz Tuzle s dječjom predstavom ‘Bosanska bajka’. U Prozoru će toga dana u 12:30 sati biti upriličeno učenje fatihe i polaganje cvijeća na šehidsko spomen obilježje, a od 13 sati Organizacijski odbor Prozor će održati prigodan program. 28. veljače, JOB Konjic će u 10 sati upriličiti učenje fatihe i polaganje cvijeća na šehidskom spomen obilježju, a u isto vrijeme (od 10 sati) će mostarskim ulicama biti upriličen defile učenika osnovnih škola pod motom ‘Volim BiH’, a u organizaciji Aktiva direktora.

Na Španjolskom trgu će se toga dana u 11:30 sati prisutnima obratiti ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašid Hadžović, a od 13 sati u Narodnom pozorištu će se održati program pod nazivom ‘Ja domovinu imam, i u srcu je nosim’, u organizaciji IC štamparije i Pedagoškog zavoda Mostar. Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ će toga dana od 15 sati u kino dvorani u Čapljini organizirati svečanu akademiju, dok će istog dana od 18 sati u HDHS Kosača u organizaciji Aktiva direktora osnovnih škola biti održana tribina i prigodan program povodom Dana neovisnosti BiH.

Svečana akademija će se toga dana od 19 sati održati u Konjicu, a od 19:30 sati u Jablanici. U četvrtak, 1. ožujka, u 12:15 sati na programu je svečano otvaranje rekreacijsko-avanturističkog parka ‘Fortica’. U 12:45 sati, na Šehitlucima u Mostaru bit će održano učenje Fatihe i polaganje cvijeća. Centralni program bit će održan od 13 sati u Narodnom pozorištu Mostar – svečana akademija povodom Dana neovisnosti BiH. U foajeu Narodnog pozorišta Mostar, upriličit će se izložba pod nazivom ‘Urbicid’.

Foto: Bljesak.info