Vijesti iz BiH

Borci sa petlje Šićki Brod: Nek ministar nama dođe!

Oko 300 demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji još drže u blokadi petlju Šićki Brod, tražeći ispunjenje tri poznata uvjeta, upućena Ministarstvu za boračka i pitanje invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Na njihov zahtjev da dođe na razgovore, ministar Salko Bukvarević odgovorio je posjetom Tuzli te zatražio da bivši borci izaberu izaslanstvo od pet članova i dođu na razgovor s njim.

Novi policijski komesar TŽ Dževad Korman, koji je posredovao u pokušaju organiziranja razgovora, izjavio je da su prosvjednici s petlje Šićki Brod odbili otići u Tuzlu na sastanak. Prema njegovim riječima, rekli su da se ne žele susresti s Bukvarevićem dok im ne obeća da će Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana, kako je istaknuto jučer na konferenciji za novinare održanoj nakon izvanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

Ministar: Došao sam u Tuzlu

” Danas oko 11 sati javljeno mi je da borci traže razgovor i ja sam dogovorio sastanak za 14 sati, ali u vojnom odsjeku Federalnog ministarstva za boračka i pitanja invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u Tuzli. Bio sam spreman da im na licu mjesta pokažem borački registar i prezentiram put kojim bismo išli do ispunjenja njihovih realnih zahtjeva”, izjavio je Bukvarević za Fenu.

Kako je rekao, pripremio je da stavi na uvid i sve predložene zakonske izmjene koje osiguravaju povoljniji status ukupne boračke populacije, kao i proceduru kojom bi se ove odredbe pretvorile u praksi. Razgovore u institucije ” Do 16.30 sati čekao sam dolazak delegacije boraca s petlje Šićki Brod, a u međuvremenu mi je javljeno da su demobilizirani borci iz Zeničko-dobojske županije spremni doći u sjedište Ministarstva na razgovor i mi smo, nakon višesatnog čekanja, krenuli za Sarajevo da ih primimo i obavimo razgovor”, izvijestio je ministar Bukvarević, nudeći istu varijantu i prosvjednicima iz Tuzle.

On je još jednom pozvao demobilizirane borce da odblokiraju petlju Šićki Brod i da sve razgovore obave u institucijama Federacije, tim više što protesti u Tuzli i drugdje nisu bili najavljeni. ”Nitko nema pravo blokirati ceste i ometati slobodu kretanja, to građani i gospodarstvenici nisu zaslužili”, poručio je Bukvarević.

Inače, kako N1 izvještava s lica mjesta, demobilizirani borci s petlje Šićki Brod kod Tuzle, pozvali su ministra da dođe na petlju. Borci: Nas je više nek ministar dođe ”Pozivali smo ministra Salku Bukvarevića da dođe ovdje, jer je nas više. Ministar je trebao doći. Mi nismo neprijatelji ove zemlje. Dobili smo informaciju da ministar iz sigurnosnih razloga ne želi doći”, izjavio je demobilisani borac Miralem Hodžić, dodajući kako oni nemaju šta pregovarati već samo razgovarati.

“Pozdravljamo ministra Bukvarevića, ali mi možemo samo razgovarati. Svi u Vladi imaju na stolu sve zahtjeve. Nama je žao nas i ovoga što se dešava, ali ćemo izdržati. Svaki dan izjavljuju da nemaju niti jednog prijedloga, a sve im je na stolu, ovjereno. Mi imamo dokaze za to”, kazao je Hodžić.

Na pitanje kada se planiraju povući sa ceste, demobilzirani borac odgovara: Ispunjeni zahtjevi sklanjaju s prometnica “Nas sve, baš sve, samo ispunjenje ove tri točke mogu povući sa ceste. Prva točka, naš zahtjev – Registar boraca, ako ga ne može objaviti, ne vidimo razlog zašto ne mogu. Ne treba ukidati udruženja već financiranje 1.604 udruženja, pa tek onda da dođe naknada. Mi znamo da imaju novci”, rekao je Hodžić.

Istaknuo je da su borci svjesni da se ne može sve riješiti za dan ili za mjesec. “Ako misle da očekujemo da se riješi problem odmah i da sutra dobijemo nadoknade, mi to ne očekujemo. Ali zašto ne objave Registar. Ako je u Registru 570.000 imena, a znamo da nema toliko boraca, neka objave. Ali ne mogu objaviti jer je lažan registar. Stavljali su tamo ljude koji nisu ni bili ovdje u ratu a imaju dodatak.”

Ponovio je da su borci prijatelji, a ne neprijatelji BiH. “Ostajemo ovdje do ispunjenja zahtjeva. Mi smo borci, ne demonstranti. Doći će nam borci iz Bihaća, Sarajeva, Teočaka, Gradačca, Bužima, Brčkog, Čelića, Goražda… Neka nas ne nazivaju nekim paravojnim formacijama ni monstrumima. Neka dođe Salko Bukvarević i vidi da je ovdje danas boravilo dvoje djece od po 10 godina. Bukvareviću želimo svako dobro u životu i čekamo ga na petlji Šićki Brod”, poručio je demobilizirani borac.