Aktualno Politika Vijesti

BiH danas obilježava 26. godišnjicu od referenduma

Bosna i Hercegovina danas obilježava 26. godišnjicu referenduma o neovisnosti, kada je 2.073.568 stanovnika tadašnje Republike BiH izašlo na referendum i odgovorilo na pitanje koje je glasilo: “Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultat glasanja bio je da se 99,44 posto građana pozitivno izjasnilo o ovom pitanju i izglasalo neovisnost domovine, a samo njih 6.073 od ukupnog broja izašlih bilo je protiv.

Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama političkog vrha Srpske demokratske stranke (SDS), bojkotirali referendum, vjerujući da će tako onemogućiti njegovu legalnost.

U općinama koje su bile pod kontrolom SDS-a, glasovanje nije moglo biti održano, pa su biračka mjesta otvarana u najbližim mjestima u kojima su građani mogli na miru ispuniti svoju dužnost.

Međutim, broj izašlih građana na referendum i konačan broj onih koji su se opredijelili za samostalnost Bosne i Hercegovine jasno je pokazao da je i veliki broj Srba glasao za samostalnu Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina proglasila je neovisnost 1. ožujka 1992. godine. Nažalost, samostalnost i slobodu zemlja je platila najvišom cijenom.

Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije, uz svesrdnu pomoć tadašnje Jugoslovenske armije, postavile su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, što je bio uvod u najkrvaviju agresiju na jednu europsku zemlju od Drugog svjetskog rata.

Neovisnost je, u godinama koje su uslijedile nakon referenduma, plaćena tisućama života njenih građana. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

U RS odbijaju da obilježe ovaj datum

Institucije Republike Srpske već godinama, usprkos stalnom pozivanju na poštivanje izvornog Daytonskog sporazuma, odbijaju da obilježe ovaj datum.

Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

Aneksom 2 Ustava Bosne i Hercegovine precizirano je da svi uspostavljeni zakonski aranžmani prije mirovnog sporazuma ostaju na snazi dok ih, u Ustavom definiranoj proceduri, ne izmijeni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.