Zabava

Ansambl LADO na Danima Matice

Večeras će (srijeda, 11. travnja), u sklopu Mostarskoga proljeća 2018. – XX. dana matice hrvatske u Mostaru, u velikoj dvorani Kosače, od 20 sati, nastupiti Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO. Sponzor večeri je HT ERONET.

O ANSAMBLU…
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Raznolikost hrvatske plesne baštine prati isto takvo bogatstvo vokalnog i instrumentalnog glazbenog izražavanja, te mu LADO od početaka pridaje iznimno pozornost. Upravo je po tome LADO poseban i u svjetskim razmjerima, jer ne samo da njegovi izvođači istodobno plešu i pjevaju, već su u mogućnosti pretvoriti se iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, sposoban za izvođenje najzahtjevnijih glazbenih partitura.

U 69 godina postojanja, Ansambl LADO održao je više od 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima i osvojio brojne nagrade. Mnogi LADO nazivaju „putujućim muzejom”, jer osim vrhunske izvedbe, umjetnici ansambla na pozornici prikazuju i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neke stare i više od stotinu godina.